Η αυτιστική Δημοκρατία

7c23df87bf06369d067b811674f30742

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Υστερα από πολύμηνη ενδοσκόπηση, κατέληξα πως αυτό που με χωρίζει από τον κ. Λαφαζάνη δεν είναι τόσο οι πολιτικές του απόψεις τις οποίες δυσκολεύομαι να κατανοήσω – δικό μου πρόβλημα. Είναι το γεγονός ότι εκείνος νομίζει πως εμένα με ενδιαφέρει τι θα ψηφίσει στη Βουλή, ενώ δυστυχώς, και για εκείνον και για εμένα, έχω αντιληφθεί ότι ποσώς με ενδιαφέρει. Και για να μην παρεξηγηθώ, το ίδιο ισχύει και για την κ. Κωνσταντοπούλου και για τον κ. Κουίκ και για τον κ. Κωνσταντινόπουλο και για τον κ. Τζαμτζή, αν και η φωνή του θα μου έλειπε αν δεν την άκουγα στις καταμετρήσεις. Το ΚΚΕ το εξαιρώ διότι νομίζω ότι εκείνο αδιαφορεί για τις απόψεις μου όσο κι εγώ για τις δικές του. Αν μη τι άλλο στο σημείο αυτό υπάρχει σχέση ισοτιμίας. Και για να επεκτείνω λίγο τον συλλογισμό μου. Εκείνοι, όπως η πλειονότητα των συναδέλφων τους, ταυτίζουν τη λειτουργία της Δημοκρατίας με τη στάση τους, είτε ψηφίζουν είτε βγαίνουν στα παράθυρα, ενώ εγώ έχω την αφέλεια να πιστεύω πως ο κοινοβουλευτισμός είναι μια αξία πολύ ευρύτερη. Κι αν είναι το καλύτερο πολιτικό σύστημα από τα χειρότερα, είναι γιατί σου δίνει το δικαίωμα επιλογής. Μια επιλογή που σίγουρα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, και βάρος, από τις εξυπνάδες, τις ατάκες, τις τεχνικές πιρουέτες και την κακοφορμισμένη, διότι ατάλαντη, δημοκοπία. Με δυο λέξεις, από τον αυτιστικό ναρκισσισμό των επιλέκτων.

Προχθές η κοινοβουλευτική δημοκρατία είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιδείξει, ενδεχομένως δε και να αποδείξει, την ηθική και πολιτική της ανωτερότητα απέναντι στα ρετάλια του ολοκληρωτισμού που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Με αφορμή την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσε, επιτέλους, να γίνει μια συζήτηση που θα προσέθετε την ουσιαστική πολιτική παράμετρο στην αστυνομική και δικαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι μια αναγκαία κίνηση αυτοπροστασίας της Δημοκρατίας. Διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον αν στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής δρούσε μια συμμορία του υποκόσμου ή αν απεργάζονταν την ανατροπή του καθεστώτος. Το πρόβλημα είναι ότι παρ’ όλα αυτά παραμένει τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις του κοινού στις δημοσκοπήσεις, άρα υπάρχει ένα τμήμα των συμπολιτών μας που αδιαφορεί για την ποινική της δίωξη. Το πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό.

Και το ερώτημα είναι: Πού βρίσκεται αυτός ο πολιτικός λόγος που μπορεί να απομονώσει ηθικά και πολιτικά τη Χρυσή Αυγή ή όποιες μεταλλάξεις της; Και όταν λέω πολιτικό λόγο δεν εννοώ τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς ή νεοναζισμού που τις επαναλαμβάνει η αριστερή ρητορεία σαν τικ. Δεν εννοώ καν την καταδίκη της βίας που την κραδαίνουν εν τη αμηχανία τους οι κυβερνητικοί ρήτορες. Ολα αυτά είναι απαραίτητα μεν, εφεδρικά δε. Εφεδρικά ενός πολιτικού λόγου που θα προτείνει πειστικές διεξόδους στα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας, και επειδή θα είναι πειστικές θα πείσουν και για την αξία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος απαξιώνοντας τους υπονομευτές του. Η απουσία των πειστικών προτάσεων συνιστά την πολιτική κρίση η οποία, σε συνδυασμό με την οικονομική, δημιουργεί αυτό το ιδιαίτερο μείγμα κόπωσης και απελπισίας που κάνει την πολιτική ζωή να μοιάζει με κυριακάτικη επίσκεψη σε κάποιο άσυλο ανιάτων. Η κοινωνία χρειάζεται καταφάσεις για να μπορεί να ξαναρχίσει να λειτουργεί. Και μέχρι στιγμής έχουμε ζήσει μόνον αρνήσεις. Ηταν απογοητευτικό το θέαμα των ανθρώπων που ναρκισσεύονται γιατί αδυνατούν όχι μόνον να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά ούτε καν να τις αντιληφθούν. Η Χρυσή Αυγή ενισχύθηκε από την οικονομική κρίση αλλά αντέχει εξαιτίας της απογοήτευσης που προκαλεί η πολιτική σκηνή. Ποιος όμως από τους υπέροχους επίλεκτους που αγόρευαν προχθές τόλμησε να προφέρει έστω και μια λέξη για τις ευθύνες του έργου που παίζεται στη σκηνή της Δημοκρατίας; Κανένας.

Καθημερινή

Advertisements
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Uncategorized. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...