Ο χαμένος θησαυρός

ImageGen.ashx

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Στη χλωρίδα που φιλοξενούσαν οι «μπαξέδες» της 3ης του Σεπτέμβρη δεν υπήρχε θέση για την Κεντροαριστερά. Η αναφορά του ύμνου στον στρατηγό Μακρυγιάννη, εξάλλου, δεν ήταν τυχαία. Προανήγγειλε ένα κίνημα έτοιμο να αγκαλιάσει όλες τις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Ακόμη και τις ιδιοτροπίες τις οποίες ενσάρκωνε ο χαρισματικός αρχηγός. Τίποτε πιο σαφές από την ασάφεια μιας ιδεολογίας που συγκέντρωνε το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, το οποίο εκκρεμούσε, υποτίθεται, από την εποχή του Εμφυλίου, ανοίγματα στον αραβικό κόσμο, εναγκαλισμούς με τον Αραφάτ και τον Καντάφι, και στηριζόταν στους αλήστου μνήμης μικρομεσαίους. Από πίσω ακολουθούσε μια νέα οικονομική τάξη, που είχε αναδειχθεί τα χρόνια της δικτατορίας και έβρισκε επιτέλους τον δρόμο της συναλλαγής με το κράτος. Ο λαός είχε ανέβει στην εξουσία και η ευρωπαϊκή προοπτική αντιμετωπιζόταν με τη δέουσα καχυποψία. Αν και τις θεσμικές προϋποθέσεις για να κερδίσει τις εκλογές το 1981 τις εξασφάλιζε η Ευρώπη, αυτή δεν υπήρχε πουθενά, ούτε στο βάθος του ορίζοντα.

Ευτυχώς για τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη δεν τήρησε τις υποσχέσεις του. Ούτε από την τότε ΕΟΚ αποχωρήσαμε ούτε από το ΝΑΤΟ βγήκαμε. Οι βάσεις έφευγαν χωρίς να φεύγουν, το «κράτος της Δεξιάς» πολιορκήθηκε από τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, ο Δήμος Δάφνης απαγόρευσε τη διέλευση πυρηνικών από την επικράτειά του, πλην όμως η Ελλάδα συνέχιζε να ακολουθεί την ιστορική πορεία που είχε χαράξει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ένταξή μας στην ΕΟΚ. Εννοείται πως κανείς δεν μιλούσε τότε για σοσιαλδημοκρατία και κεντροαριστερά. Κι όποιος μιλούσε το έκανε απαξιωτικά, περίπου με τον τρόπο που αναφέρεται ο Λένιν στους μενσεβίκους. Η 3η του Σεπτέμβρη, εκτός των άλλων, λεηλάτησε το λεξιλόγιο της παραδοσιακής Αριστεράς για να το προσαρμόσει στις δικές της ελληνοκεντρικές ιδιοτροπίες. Θυμάμαι ακόμη εκείνη την προεκλογική τηλεοπτική διαφήμιση που τα είχε όλα: και Κάρμινα Μπουράνα, και Σεφέρη, και αρχαιότητα, και Παπανδρέου, και Τσιτσάνη. Τίποτε δεν περίσσευε από τον ιδεολογικό μπαξέ.

Ηταν ο Κώστας Σημίτης όμως που έβαλε το ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη και την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Ο κατ’ ανάγκην αρχηγός, με αντιπάλους τους λεγόμενους «προεδρικούς» που υποστήριζαν τη σοσιαλιστική πορεία, έκανε ό,τι μπορούσε για να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και εισήγαγε στο πολιτικό σκηνικό το στίγμα της Κεντροαριστεράς. Η μνήμη του σκληρού δίσκου, όμως, αντιστάθηκε επαξίως, αν και διεφθαρμένη πια, και με την ιδιοσυγκρασιακή αντίληψη περί σχέσεων κράτους και οικονομίας που εκπροσωπεί επαξίως ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Τον διαδέχθηκε ένα όνομα. Το βράδυ της εκλογής του ΓΑΠ, οι συγκεντρωμένοι οπαδοί του φώναζαν «Αντρέα, ζεις, εσύ μας οδηγείς».

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ ψάχνει τον θησαυρό της Κεντροαριστεράς για να εξασφαλίσει την ύπαρξή του. Κάπου ανάμεσα στη θαμπή πλέον μνήμη της 3ης του Σεπτέμβρη, στην ανάληψη ευθυνών και σε διάφορες θεωρίες περί Κεντροαριστεράς, που ακούγονται μάλλον ακαδημαϊκές. Ακαδημαϊκές γιατί όλοι ξέρουν πως η τύχη του ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί από την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά. Ακαδημαϊκές κατά μείζονα λόγο, γιατί αναρωτιέσαι ακούγοντάς τους πού βρίσκονται οι κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνονται. Ποιες είναι, πού κρύβονται και τι προσδοκούν; Ή μήπως σκοπεύουν να τις εφεύρουν για να εξυπηρετήσουν το πρόγραμμα το οποίο, εν τη σοφία τους, θα εκπονήσουν; Θα μου πείτε, στο τέλος όλο και κάποιοι θα πεισθούν πως αυτό που λείπει από το ενυδρείο της πολιτικής στην Ελλάδα του 2013 είναι ο τρίτος πόλος της Κεντροαριστεράς. ΠΑΣΟΚ είναι αυτό και ξέρει από θαύματα. Ελέησον!

Καθημερινή

Advertisements
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Uncategorized. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...