Τα φτερά της Νίκης

tumblr_ma67r1Y1F41retgeoo1_1280

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Ας μας τη δώσουν πίσω κι εμείς έχουμε τον τρόπο να τη φροντίσουμε». Και μουσείο θα της φτιάξουμε. Και γιατί να μην χτίσουμε και μια ωραία, μεγάλη γέφυρα που να συνδέει τη Σαμοθράκη με τη στεριά; Και γιατί να μην φτιάξουμε και τα φτερά της που τα έχουν αφήσει κολοβωμένα; Μ’ αυτήν την υπερήφανη δήλωση αντιμετώπισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γεροντόπουλος την έκκληση του Λούβρου για συλλογή των πόρων που απαιτούνται για τη συντήρηση της Νίκης της Σαμοθράκης. Υπερηφάνεια την οποία προσέφερε εντελώς δωρεάν στο εκλογικό του κοινό μιας και, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, το μουσείο την έκκληση την απηύθυνε σε ιδιώτες. Οθεν και το συμπέρασμα ότι η δήλωση αυτή έχει την ίδια σημασία με τη δήλωση που έκανε για τα γεγονότα στη Συρία και την υπενθύμιση ότι η Ελλάδα είναι ο μοναδικός πόλος σταθερότητας στην περιοχή. Κοινώς καμία. Απλώς λέμε και κάτι για να υπενθυμίζουμε την ύπαρξή μας και να περνάει η ώρα. Πλην όμως αν η δήλωση δεν έχει καμία σημασία το σκεπτικό που τη συνοδεύει και την αιτιολογεί, αποκαλύπτει, πάντα εντελώς δωρεάν, τη διπλωματική ευφυΐα του ανδρός. Τι να κάνουμε; Οπως υπάρχει συναισθηματική ευφυΐα, όπως υπάρχει μαθηματική ευφυΐα -η οποία μου λείπει δυστυχώς- υπάρχει και η διπλωματική ευφυΐα η οποία σού επιτρέπει να πετάγεσαι εκεί που κανείς δεν το περιμένει και διά καταλλήλων ενεργειών και λοιπών χειρισμών να ανοίγεις ορίζοντες όπου μέχρι πριν από λίγο δεν φαινόταν τίποτε απ’ την ομίχλη. Διότι ο κ. Γεροντόπουλος, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει, τη Νίκη της Σαμοθράκης την επιθυμεί ως «Εβρίτης», κοινώς ως γνήσιο τέκνον του Εβρου στον οποίον γεωγραφικά και διοικητικά ανήκει και η Σαμοθράκη, όθεν και το έννομο συμφέρον του πλησιεστέρου συγγενούς. Το επιχείρημα είναι ατράνταχτο και ελπίζω να συγκινηθούν οι κουτόφραγκοι που την κρατούν μακριά από την οικογένειά της. Κι αν τώρα μειδιούν ειρωνικά ας ξέρουν ότι οι Μεττερνίχοι και οι Ταλλεϋράνδοι, ότι οι Γεροντόπουλοι γελούν τελευταίοι.

Ας πάρουμε τώρα τη σοβαρή πλευρά του ζητήματος. Μέχρι στιγμής χρήματα για τη συντήρηση του ελληνιστικού αριστουργήματος έχουν προσφέρει το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο και ένα αμερικανικό ίδρυμα. Προ καιρού δε σημείωνα ότι είναι κρίμα, ανάμεσα στους χρηματοδότες να μην υπάρχει και κάποια ελληνική υπογραφή – όπως δεν υπήρξε ελληνική υπογραφή και πριν από χρόνια όταν χρειάστηκε να συντηρηθεί η Αφροδίτη της Μήλου. Κρίμα επειδή θα σηματοδοτούσε το πραγματικό ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις αρχαιότητες που βρίσκονται στα μεγάλα μουσεία. Κρίμα γιατί θα μας επέτρεπε να ανασάνουμε λίγο από τον επαρχιώτικο τρόπο με τον οποίον εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε την κληρονομιά μας. Μια κληρονομιά τόσο γενναιόδωρη, με οικουμενική ακτινοβολία, την οποία μια στενόμυαλη αντίληψη μάς κάνει να την αντιμετωπίζουμε λες και πρόκειται για το αγροτεμάχιο του ιστορικού μας προικώου.

Η Νίκη της Σαμοθράκης, στο κεφαλόσκαλο της πτέρυγας Ντενόν στο Λούβρο με τα εκατομμύρια επισκέπτες, την Ελλάδα συμβολίζει και στον ελληνικό πολιτισμό παραπέμπει. Κι αυτό η Ελλάδα κάποτε θα πρέπει να το κατανοήσει και να βρει τρόπους να το αξιοποιήσει. Είναι ο μόνος σοβαρός τρόπος για να ασκήσουμε πολιτιστική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα μου πείτε όταν είσαι «Εβρίτης» και τύχη αγαθή μια ωραία πρωία προσγειώθηκες στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν σε καίνε τα μάτια σου κάθε φορά που πατάς τα χώματα της Σαμοθράκης και διαπιστώνεις, για μια ακόμη φορά, ότι το βάθρο της Νίκης είναι απελπιστικά άδειο τι να την κάνεις την «πολιτιστική πολιτική», και δη σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Το μόνο που σκέφτεσαι είναι ότι κάποιες σκοτεινές δυνάμεις δεν σε αφήνουν να απολαύσεις το κορίτσι μας που μας το πήρανε και τώρα το χαίρονται οι ξένοι.

Καθημερινή

Advertisements
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Uncategorized. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...